0
Your Cart

Nu er det forår

Kender du den dag, hvor man mærker, at NU er det vist ved at være forår. Det gør bierne også. De har siddet inde hele vinteren, så nu trænger de til at komme ud og tømme sig.  Det summer virkelig af sol over bistaderne.

De første forårstegn

De første forårsbebudere er med til at sætte gang i bierne. Det er erantis, krokus, pil, tjørn, frugttræer. Her henter bierne pollen og nektar.

Pollen

Pollen er det blomsterstøv, som de første forårsblomster bugner af. Når bierne får pollen med hjem, begynder dronningen at lægge æg. Bierne spiser lidt pollen selv, men det meste bruger de til at fodre deres larver med. Hvis larverne ikke får pollen dør de. Jo mere pollen de samler, jo flere bier bliver der i kasserne. Man kan se bierne tager pollen med hjem på bagbenene. Man siger, de har bukser på.

Nektar

Nektar er sukkervand, som blomsten laver. Bierne suger nektaren op fra blomsterne og laver den om til honning.

Raps

Den afgrøde, som giver allermest forårshonning, er de gule rapsmarker. De blomstrer over alt i landskabet.

Hvor er der raps?

Det er altid spændende at se, hvor der er rapsmarker. Det starter i efteråret, når vi er ude at køre. Biavleren lægger som det første mærke til, hvor der er store rapsmarker omkring bigårdene.

De flittige bier

Raps er den første afgrøde, som giver honning til honninghøst. Bierne har spisekammeret tæt på. Man siger en bi kan producere 10 gram honning i løbet af sit sommerliv på 28 – 35 dage. Det vil sige 45 biers levetid til at producere et glas honning. For at få et glas honning skal bierne tilsammen flyve 80.000 km. Dermed skal bierne tilsammen ud på minimum 40.000 ture før de har samlet nektar nok til et glas honning.

Slyngning af rapshonning

Med det samme rapshonningen er forsejlet, tager biavleren tavlerne fyldt med rapshonning med hjem. Det bliver slynget råt, uopvarmet og ufiltreret. Derved beholder honningen alle de sundhedsfordele, som der er i honningen.

Forårshonning

Rapshonningen er årets første høst. Den sødeste og mest lyse af alle vores honninger. honning, Det er den, der smager af mindst og den de fleste kan li. Forårshonningen er oplagt til at bruge i madlavning i stedet for sukker.  Bruger man samme vægt, får man færre kulhydrater fra honningen, fordi den også indeholder vand og andre stoffer.

Forårshonningen smager ”himmelsk”

Den er meget mild i smagen og smager herligt på nybagt brød med sin bløde smørbare konsistens. Den kan også bruges i te. Husk ny slynget på friske jordbær, så bliver det ikke meget bedre.

Hvis du i stedet er til en krydret og kraftfuld honningsmag, så tag et kig på https://spoettrupbigaard.dk/webshop/lynghonning/

Vægt 0.5 kg