0
Your Cart

Hvordan mon bierne klarer sig i sådan en kulde?

Hvordan mon bierne klarer sig i kulden om vinteren – hvornår ved de: at nu er det forår

 

Den absolut bedste vinter for bierne vil være en kølig temperatur fra december til marts. Men sådan er det jo ikke mere. Det har måske kun været sådan i vores barndom i det forrige årtusinde:😉. Nu kan vintrene skifte med plus- og minus grader længe, uden det bliver rigtig vinter

Bierne er vekselvarme.

De kan holde en temperatur, der kun er en anelse over omgivelsernes temperatur. Derfor sidder de helt tæt sammen, laver så lidt som muligt, og holder hinanden varme. Man siger, de sidder som en harmonika. Når det bliver varmere laver de afstand mellem hinanden, når det bliver koldere sidder de tættere sammen.

Nu er det forår

Kender du sådan en dag, hvor man kan lugte og fornemme AT NU ER FORÅRET på vej. Sådan en dag hvor man kan finde et hjørne og drikke en kop kaffe i solens stråler. Sådan en dag flyver bierne ud og tømmer sig. Det vil sige, at de har siddet inde hele vinteren uden at komme på toilet. Før i tiden sagde man, at der skulle man ikke have hvidt sengetøj ud på tørresnoren. Fordi de elsker åbenbart at skide på noget hvidt. Sådan en dag er biavleren ude for at se om der er liv i kasserne. Det er en spændende dag, for der får man en fornemmelse af hvor mange familier der har klaret vinteren.

De første forårsbebudere

De første forårsblomster som vintergækker og erantis er lige dukket op af jorden, nogle enkelte pil har måske fået rakler. Der kan være en lille smule pollen, og dronningen kan begynde at lægge æg. Kommer der så en kold og fugtig periode, kan bierne trække sig sammen igen og formår dermed ikke at varme de nye larver op, som dronningen lige har lagt.  De nye bilarver vil gå til, så bierne får senere den udfordring, at rydde op og få dem ud af bistadet.

 

I marts og april bliver’ det lysere og temperaturen stiger.

Biavleren kan gå ud og se, føle, mærke og høre bierne i de første forårssolstråler. Hvor der er krokus, hestehov, mælkebøtter, skilla, pil, hassel, nødder m.m., summer det af travle bier.  De samles også omkring steder med vand, det har de brug for.

Nu er de i gang med at samle pollen og dronningen begynder for alvor at lægge æg….